„UTRPENÍ MLADÉHO BOHÁČKA“

04.04.2011 16:19

FBC ZŠ U STADIONU UNIČOV – FBC TATRAN LITOVEL 5:4 (0:2, 0:0, 5:2)

Poslední turnaj dorostenců „B“ nás poslal do nedaleké Litovle. Už samotný příjezd do místní haly nevěstil nic dobrého. Hráči Uničova se trousili do tělocvičny po jednom a ještě 10 minut před začátkem střetnutí nebylo jasné v kolika lidech budeme hrát. No, vše se vyřešilo a úvodní hvizd byl tu. Začátek jak z partesu, útok střídal útok, ale střely M. Martináka však svůj cíl nenašly a jako by předznamenala další vývoj. Nedlouho nato ho napodobuje Z. Mazák a J. Navrátil, jehož projektil by spíše zasáhl letící rogallo než konstrukci branky. Jenže přichází blesk z čistého nebe. Rychlý protiútok zakončený šouráčkem, který se nakonec dokoulel za záda V. Košáka – 0:1. Uničov ve snaze vyrovnat přitlačil domácí na vlastní polovinu, ale trefit branku je neskutečný problém. Začátek 12 minuty a stav se opět mění. Tatran z minima těží maximum – 0:2. Opět střela, nestřela, která se o Víťu Košáka jen otřela. S tímto  náskokem domácích se jde do druhé periody. Jak ji popsat? Jednoduše! Naprostý zmar v podobě Uničova. Litovel se jen velmi sporadicky dostává za svou obrannou polovinu, ale stále drží náskok dvou branek. Naši borci připomínají Jeníčka a Mařenku. Ne a ne najít tu správnou cestu z lesa od zlé Ježibaby. Míček lítá všude možně nebo končí v rukou brankáře. Naprosto totální střelecká bída a zmar. Letní počasí zřejmě udělalo své. Na konci tohoto dějství je vyloučen A. Matoušek (2 + 10) za zbytečný komentář vůči rozhodčím. Třetina skončila bez branek a pokyn zněl více napadat a donutit tým z města „piva“ k chybám. Ta nakonec přišla od dosud nejlepšího hráče Litovle, gólmana J. Moronga. Špatný výhoz, míček jen spadl k tyčce a M. Martinák „dloubnutím“ snižuje na 1:2. To nastartuje uničovské k lepšímu zakončení. Výsledkem je brejk M. Martináka a jeho střela k tyčce – 2:2. V páté minutě se otáčí skóre zásluhou M. Martináka a jeho dvorního nahrávače L. Havlíčka. Aby nebylo radosti dost, tak M. Martinák v sedmé minutě zvyšuje na 4:2. U zrodu branky stál opět L. Havlíček. Mohlo být už rozhodnuto, jenže následné chyby opět vtáhli do hry domácí družinu. V čase 9:06 bylo vyrovnáno. Korunu všemu nasadil v 11 minutě L. Havlíček hrou na zemi, za kterou vyfasoval trest na dvě minuty. Tatran však chtěl uhrát plichtu a míček se snažil držet na svých čepelích. Vysunuté napadání ve čtyřech lidech nakonec slavilo úspěch. M. Martinák získává míček, nahrává Z. Mazákovi na brankoviště a ten střílí v čase 11:45 vítězný gól – 5:4. Zbylých pár vteřin jsme si již výsledek pohlídali.

 

FBC ZŠ U STADIONU UNIČOV „B“ – FBC STARHILL   9:9 (5:2, 2:3, 2:4)

Druhé utkání se Starhillem připomínalo zlý sen. Stát na střídačce připravilo trenéra o další měsíce života. Zisk bodíku je pro nás úspěchem. Řeči „borečků“ v červených dresech před utkáním: „Otočíme si dresy. Kouči nemáte noviny, nebudu mít co dělat…“. Upozornění na nevydařený duel se Sportcentrem Prostějov přecházeli lehkým úsměvem. Úvod prvního dějství byl úžasný. Kluci jeli jako „Rychlá rota“ a postupně navyšovali skóre. M. Martinák si přenesl svou střeleckou formu z prvního duelu a v první třetině třikrát rozvlnil síťku za zády gólmana. V čase 10:18 svítil na ukazateli stav 5:0. Kdo si myslel, že je rozhodnuto, ten se šeredně mýlil. V běžící 11 minutě je sníženo na 5:2. Obránci v tu chvíli připomínají slalomové tyče kolem nichž se řítí B. Müller a V. Košák jen dvakrát smutně kouká za svá záda. Druhá třetina připomíná horskou dráhu. Jednou jsi dole, jednou nahoře. Třetí minuta, přečíslení – 5:2. od těchto chvil oba týmy zapomněli na obranu a jezdí se nahoru a dolů. Rozhodčí nic nepískají i když některé zákroky volají po vyloučení, ale hra má alespoň spád. Na 6:3 zvyšuje M. Martinák bombou pod břevno. Pak padne na Uničov deka, kterou nelze zvednout jak je těžká. Starhill maká a odměnou jsou další branky v naší síti. Podíl na nich mají všichni aktéři Uničova vyskytující se v té chvíli na místní palubovce. 11:15 a stav je 6:5. S tím se nechce smířit M. Martinák, který v čase 11:44 zvyšuje na 7:5. Posledních 12. minut připomíná horor na pokračování Saw či Kostku. Jsi uzavřen a nevíš jak z toho ven. Jiskřičku uklidnění přináší na maše florbalky opět M. Martinák. Po úvodním buly získá míček, střela - 8:5. Byl to však jen malý zážeh, kluci za Starhillu nabrali druhý dech a naši hráči připomínají dýchavičné lidi v důchodovém věku. Čas 8:00 a je vyrovnáno. Nezmar L. Zach je prostě u všeho a cvičí naše obránce jak se patří. Učedník lepší nad „mistry“. A k tomu mu sekunduje celý tým. Trable Uničova vrcholí v čase 10:40. Naprostá nedůslednost obránců stačí, aby Starhill šel do vedení 8:9. Světýlko v tunelu zhaslo. A. Matoušek už toho má plný zuby, ale rozkaz zní: „Běž do útoku!“ Tato varianta se nakonec vyplatí a týpek jménem A. Matoušek vyrovnává na konečných 9:9. Bod, ale za co???

 

Slovo trenéra: Kdybych měl srovnat oba zápasy, tak by slušelo přirovnání: „Jako den a noc.“ Zasloužená výhra s Tatranem, který měl hrát více odvážněji dopředu, Nezasloužený bod se Starhillem. Pokud bych měl vyjádřit k hráčům: M. Martinák odvedl to své, J. Kučera i F. Kučera taky. Na J. Navrátila je tato soutěž více náročnější, L Havlíček, V. Košák, Z. Mazák i M. Chlup mohli předvést daleko více. R. Lukasovi utkání se Starhillem vůbec nesedlo. Naprosto mi připadá zbytečně se hádat a vyčítat si jednotlivé chyby. Jste tým a podle toho by jste se měli chovat!