Nadějný začátek uničovské rezervy

21.09.2014 18:01

Dvakrát ztracené vedení 3:0 v obou zápasech. Úspěšně zvládnuté derby s Litovlí na úvod sezóny. Libinští opět nad naše síly. Tak nějak by mohl znít stručný sumář prvního turnaje mužů B v této sezóně. Pojďme však pěkně po pořádku.

Do Litovle jsme vyrazili oslabeni o O. a D. Urbanovi (rodinné povinnosti) a trojici K. Dufka, J. Bendu a P. Sladomela (pracovní povinnosti). Toto všechno jsou stabilní hráči béčka. Na 2. stranu jsme v kádru přivítali staronového navrátilce do uničovských barev L. Axmanna, dva hráče z „A“ mužstva L. Jemelku a T. Šaldu, a také čtveřici juniorů, které do týmu hodláme zapracovávat, a to V. Galetku, J. Navrátila, M. Šingloviče a D. Hradila. Na kompletní pětici bude tato líheň nadějí doplněna M. Adámkem.

FBC TJ Tatran Litovel – FBC ZŠ Uničov B 3:4 (0:1, 0:2, 3:1)

Úvodní duel sezóny – a hned zápas jako řemen proti Litovli vedené ze střídačky posilou L. Čížkem. Domácí si na nás před zápasem věřili a doufali v úspěšně prodané tréninkové galeje, které přes léto s novým koučem absolvovali. My jsme však v ambicích rozhodně nezůstávali pozadu a chtěli Litovel minimálně potrápit.

Úvod zápasu byl z obou stran splašený – hráči jakoby schválně nacházeli hole soupeřů, oba týmy běhaly naprosto bezúčelně zepředu dozadu a zase zpět. Tento obrázek hry trval zhruba do poloviny první části. Poté se přeci jen začala objevovat i troška florbalové kvality. Na konci 9. minuty byl vyloučen hráč domácích a nám se zásluhou přihrávajícího V. Galetky a skórujícího „málem ztraceného syna“ uničovského florbalu T. Šaldy podařilo přesilovku využít. Do konce třetiny jsme hlídali míček na florbalkách a nepovolili soupeři dostávat se do vyložených střeleckých pozic.

Od 2. části se obraz hry přece jen změnil. Domácí, vědomi si toho, že mají o jeden útok navíc, vystupňovali tempo a střel na naši bráno přibývalo. V naší svatyni však nestál gólman, nýbrž „čaroděj“ L. Axmann, který během prostřední třináctiminutovky vytáhl ne jeden, ne pět, ale snad deset neskutečných zákroků, z nichž minimálně polovina by mohla kandidovat v anketě „borec na konec“.

Jako bychom si po polovině zápasu uvědomili, že nám Lukáš vše zařídit nemůže, začali jsme se i my tlačit více dopředu. Výsledkem zvýšeného úsilí se nám na konci 9. minuty po ose T. Šalda a zakončující M. Chlup podařilo odskočit do dvoubrankového vedení. Hned o minutu později jsme už vedli o tři góly, když se nám zásluhou spolupráce „áčkařů“ L. Jemelky a T. Šaldy opět povedlo využít převahu o jednoho muže v poli.

Kdo se pohybuje ve florbalu v našem regionu, ten ví, že dříve by toto sk=ore znamenalo rezignaci litovelských hráčů. Ne tak s L. Čížkem na střídačce…

Pokud jsme byli v první polovině 2. třetiny pod tlakem, pak nelze jiným slovem než „fičák“ označit to, co se dělo v závěrečné třináctiminutovce. Jakkoli jsme si na střídačce o pauze říkali, že musíme přežít úvodní nápor, vůbec se nám to nepovedlo. V čase 1:13 protrhl střeleckou smůlu domácích K. Mikulka. Najednou pod Litovelskými hořely parkety a dělali si s námi doslova, co chtěli. Výsledkem byl gól J. Pischla na začátku 8. minuty. Reakce našich barev v podobě oddechového času bohužel nijak neotupila tlak soupeře. V čase 10:02 tečoval střelu L. Říhy kapitán domácí družiny J. Klega a litovelští hráči byli v euforii. Kde jsme se v tu chvíli nacházeli my, raději přejděme třemi tečkami…

Naštěstí jako blesk z čistého nebe přišla pomoc od soupeře. Vysoké nahození M. Zíky na T. Šaldu odpálil domácí obránce nedovoleným způsobem a gesto rozhodčího bylo nekompromisní – trestné střílení. Volba byla jednoznačná – jakkoli se mu příliš nechtělo, byl T. Šalda vyslán na nájezd. Dokončí hattrick, nebo naši, ve 3. části tak těžce zkoušenou, psychiku srazí ještě níže? Tom nezaváhal, a na naší střídačce tak konečně mohla v závěrečné části prozářit radost. Závěrečné úsilí domácích ani jejich power-play už změnu skóre nepřinesla, jen R. Lukas odmítl dvanáct vteřin před koncem „zkušeným“ minutím prázdné klece definitivně zápas rozhodnout.

Více šťastné než zasloužené, ale přesto naše - takové byly tři body proti Litovli!

 

FBC ZŠ UNIČOV B – FBC BEERBOYS LIBINA 4:6 (3:1, 0:1, 1:4)

Začátek 2. zápasu byl jako z říše snů. Povzbuzeni vítězstvím proti Litovli jsme doslova vlétli na libinské chasníky, s nimiž nás dlouhodobě trápí nepříjemná bilance ve vzájemných zápasech

V čase 0:34 se po asistenci L. Jemelky trefil D. Hradil. Časomíra se posunula pouze o pár vteřin a v čase 1:22 se po asistenci M. Zíky trefuje další z nováčků M. Šinglovič. Soupeř reaguje oddechovým časem, ale ani ten nezastavuje naše útočné choutky. 7:22 a M. Zíka nachází J. Navrátila, který zvyšuje na tříbrankový rozdíl. Bohužel ještě před koncem úvodní třetiny soupeř šťastně snižuje.

V polovině zápasu soupeř snižuje na rozdíl jediné branky. Naše hra v tu chvíli není dobrá – směrem dopředu nic nedokážeme vymyslet, vzadu se lehkovážně zbavujeme míčků. Občas jen probleskují ekvilibristické kousky V. Galetky a klid na holích v podání T. Šaldy a L. Jemelky. To však bylo na rozjeté libinské kluky málo.

V úvodu 3. části se po individuální akci prosazuje Z. Šenk a srovnává skóre na 3:3. Neuběhnou ani tři minuty a Libina otáčí skóre ve svůj prospěch. Za další tři minuty už to s námi vypadá zle nedobře, když soupeř odskakuje na rozdíl dvou branek. Dvě minuty před konce se po příhře M. Zíky trefuje nový kapitán M. Tikal a dává našim barvám naději. Závěrečný úsek zápasu už raději nebudeme rozebírat, jen snad tolik, že soupeř gólem do prázdné branky uzavřel brankový účet utkání na konečných 4:6 v náš neprospěch.

Ačkoli se nám proti Libině dařilo herně výrazněji než v úvodním zápase s domácími, na body to tentokrát nestačilo.

Slovo závěrem: Nezkušený a těžkými zápasy neošlehaný tým předvedl zejména v 2. zápase svůj herní potenciál a při troše štěstí, které při nás naopak stálo v 1. zápase, mohl být výsledek jiný. Mladé tváře se velmi dobře začlenily do týmu a hráči „A“ týmu dodali klid na střídačce. Všem hráčům děkuji za bojovnost a přístup k oběma utkáním a věřím, že příští turnaj, který pořádáme na počátku listopadu doma v Uničově, přinese našim barvám ještě více spokojenosti a především bodů.

 

Martin Zíka