Cesta Uničova Pohárem České pojišťovny

09.09.2012 18:23

Pohár České pojišťovny 2012 – cesta FBC ZŠ Uničov do 4. kola

                Pohárové brány se pro tým z Uničova otevřely během soboty a neděle z 25. na 26. 8. 2012 ve sportovní hale v Kostelci na Hané. První kolo se hrálo tradičně turnajovým systémem, kdy z každé ze 17 pětičlenných skupin postupovali první tři týmy do vyřazovacích utkání. Uničovští florbalisté se ve své skupině M umístili po čtyřech vítězstvích nad týmy: Kobra Hať (5:2), ZŠ Horní (12:4), Orel Telnice (11:5), Playmakers Prostějov (5:4) na prvním místě a zajistili si tak výhodnou pozici do druhého kola.

                Soupeřem uničovských borců pro druhé kolo se stal tým VSK VUT Skurut-hai Brno. Oproti loňskému roku, kdy i druhé kolo poháru probíhalo turnajovým systémem, došlo ke změně; letos se již od druhého kola hraje vyřazovacím způsobem pouze jedno utkání 3x20 minut. 

                Když ve středu 29. 8. 2012 dorazily tři kompletní útoky, dvě obrany a dva brankáři do Brna na halu VUT, bylo všem jasné, že teď se v každém zápase hraje o všechno. Každá chyba mohla znamenat vyřazení a to tým, který v loňském roce vypadl až ve 4. kole s extraligovým FBC Ostrava rozhodně nechtěl dopustit. Hráči Uničova vstoupili do utkání aktivně již od první minuty, což jim přineslo rychlé vedení, které spolehlivě kontrolovali až do závěrečného hvizdu. Tou dobou na výsledkové tabuli svítilo skóre 4:19 pro hosty z Uničova. Sluší se jen podotknout, že vysoké vítězství nebylo zapříčiněno pouze převahou hostů, ale hlavním důvodem byla naše jinak absolutně nezvyklá střelecká potence. V každém případě bylo jasné, že postup si hráči zasloužili a 3. kolo poháru České pojišťovny se tak po roce mohlo vrátit zpět do královského města na Moravě. 

                V sobotu 8. 9. 2012, přesně v 17:00 hodin zazněl zahajovací hvizd utkání 3. kola poháru České pojišťovny, v němž se utkal domácí tým z Uničova s druholigovým soupeřem z Dačic. Všem hráčům bylo od počátku jasné, že nyní půjde o náročné utkání, což se mělo brzy ukázat. Navzdory tomu, že soupeř přijel pouze s 10 hráči, nešlo nemít respekt ze soupeře se zkušenostmi z vyšší soutěže.

                Začátek utkání byl ze strany Uničova hodně rozpačitý a ospalý. Nedostatečný pohyb hráčů po palubovce byl jedním z hlavních problémů domácího týmu. Kvůli tomu vázla rozehrávka a docházelo k zmatkům snad ve všech herních činnostech. Rozpačitost a nervozita byli našimi hlavními nepřáteli především při zakončení. Soupeř si pak zkušeně čekal na naše chyby a zhruba v polovině první třetiny se dostal do vedení 0:1, které si udržel po celou první část. V druhé třetině se toho ještě mnoho nezměnilo. Posunem k lepšímu bylo pouze to, že florbalisté Uničova drželi míček více na svých holích a dokázali soupeře zavřít v obraném pásmu, gól se jim však opět vstřelit nepodařilo. Naopak, po spoustě promarněných šancí hráči Dačic znovu využili naší nepozornosti a zvýšili své vedení na 0:2. Tímto rozdílem skončila druhá třetina a uničovákům nezbylo nic jiného, než se v šatně pokusit zkoncentrovat a pokusit se v závěrečné dvacetiminutovce o obrat.

                Třetí třetina přinesla mnoho změn. Uničovští do ní vstoupili pouze na dva útoky, čímž se snažili dostat do většího tempa. (pozn. Třetí útok, který hrál v novém složení, bohužel kvůli vyhrocenosti utkání nedostal dostatek prostoru ve hře, což byla škoda, protože navzdory tomu, že hráči spolu nebyli sehraní, tak předváděli na hřišti poměrně kvalitní výkony. Každopádně má ale tato útočná variace slušný výhled do budoucna. J) Hned v úvodu se domácím konečně podařilo vstřelit kontaktní branku, což mělo velký psychický efekt. Od toho okamžiku byli domácí aktivnějším týmem, brzy převzali iniciativu a již od půlky závěrečné třetiny také vedení. Hra se zklidnila, začaly padat góly a naši hráči se opět začali florbalem bavit. Výsledkem byl obrat utkání díky šesti vstřeleným brankám v závěrečné třetině a konečné vítězství 6:2 pro domácí tým.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem hráčům za jejich přístup k utkání. Navzdory neuspokojivým dvěma třetinám zápasu se celý tým neustále snažil hecovat, nálada byla stále dobrá a i přes nepříznivé skóre panovala všeobecná víra ve vítězství. Všechna sehraná pohárová utkání ukázala, že máme kvalitní a snad i připravený tým, který by mohl v lize hrát o přední příčky. Jako velké pozitivum vidím přístup k práci a tréninkové přípravě u celé kategorie mužů, díky čemuž mám jako trenér možnost vybírat hráče pro utkání nejen z 12 členů „A týmu“ ale rovněž i z hráčů, kteří až doposud hráli v „B týmu“, stejně tak i z některých pracovitých juniorů. Kladně hodnotím, že téměř každý z nich si v některém z pohárových utkání zahrál a zároveň předvedl i uspokojivý výkon. V tomhle vidím velké pozitivum do budoucích dnů, měsíců a možná i let.

                Je ovšem třeba se zamyslet i nad negativy. Tyto zápasy nám ukázaly, že nikdo nemůže nadále vyhrávat pouze díky talentu, ale je třeba zapracovat a zlepšit herní systém a taktické prvky naší hry, jinak se dále posouvat nebudeme. To stejné platí pro i přesilové hry, protože pouze jediný gól v zápase 3. kola z 5 či 6 přesilových her je málo. Naopak hra dozadu a důraz v naší třetině šli v posledním utkání poměrně nahoru.

                Závěrem bych rád řekl, že při ohlédnutí za přípravnými zápasy k blížící se sezoně, pohárovými utkáními a vlastně i celou letní přípravou jsem opravdu rád, že můžu být členem toho týmu, toho oddílu a klubu, protože přes všechnu práci a nervy, které jsou s tím vším spojeny, pro mě bylo celé léto dobou příjemnou, dobou klidu a práce, během níž jsem si ujasnil, že práce s tímto týmem, těmito mladými hráči a kamarády má smysl. Věřím, že společně vytvoříme tým, který bude fungovat, vyhrávat a zlepšovat se. Vlastně si myslím, že už ho pomalu máme….